Miażdżyca objawy

 

Miażdżyca jest chorobą postępową która jest następstwem odkładania się złego cholesterolu. Jest to przewlekły proces dotykający głównie dużych i średnich tętnic, ten stan zapalny może trwać nawet kilkadziesiąt lat stopniowo niszcząc warstwy ścian tętnic. W ten sposób zaczyna się niszczyć śródbłonek naczyniowy który jest odpowiedzialny w zdrowym naczyniu za jego rozkurcz. Na skutek jego uszkodzenia dochodzi do skurczu tętnicy i zmniejsza się ilość krwi przez nią przepływająca. W stanie zaawansowanym blaszka miażdżycowa która powstaje na skutek zwiększenia stężenia złego cholesterolu LDL we krwi zaczyna pękać i dochodzi do jej pęknięcia co prowadzi do zawału serca. Pierwsze nieprawidłowości w naszym organizmie a dokładniej w naczyniach można już stwierdzić we wczesnych latach młodości a nawet i w życiu płodowym. Dlatego tak istotny jest styl życia i dieta którą stosujemy od najmłodszych lat. Są to główne czynniki wpływające na rozwój miażdżycy na które mamy największy wpływ i możemy je w pełni kontrolować. By zmniejszyć ilość blaszki miażdżycowej w naszych tętnicach wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Tak więc aby zadbać o kondycję swojego układu krążenia jedz rozsądnie i uprawiaj sport 3 razy w tyg a problem zniknie w mgnieniu oka.

 

Lista produktów która sprzyja odkładaniu się złego cholesterolu a co za tym idzie wspomaga procesy miażdżycowe jest długa, pierwszymi rzeczami jakie powinieneś ograniczyć w swoim jadłospisie są: kaszanka, salami, salceson, wieprzowina i wołowina.Jednak to nie koniec, na drugim miejscu są: nabiał, żółtka jaj, masło i smalec. Wyżej wymienione produkty staraj się zamienić na kurczaka bez skóry, indyka lub dziczyznę. Białko staraj się czerpać z takich źródeł jak rośliny strączkowe np: soczewica,fasola i ciecierzyca. Doskonałym źródłem tłuszczy zdrowych dla Ciebie jest oliwa z oliwek (tłoczona na zimno), olej słonecznikowy i rzepakowy. Produkty które najbardziej Ci szkodzą i powinny zostać całkowicie zlikwidowane z twojego menu to źródła tłuszczy utwardzonych. Znajdują się one w margarynach, sosach i zupach z torebki, daniach fast food, ciastkach i chipsach.

 

Jak obniżyć cholesterol <czytaj dalej>